Výbor národní kultury dvacetiletý

23.02.2014 11:06

Začátkem prosince proběhl v historickém sále městské části Brno-střed slavnostní koncert ke kulatému výročí (od založení instituce pro vývoj po roce 1989 nadmíru potřebné) Výboru národní kultury.

V barokních prostorách bývalého dominikánského kláštera, po josefínských reformách předaného státní správě, zazněla v podání pedagogů JAMU hudba Rachmaninova a Chopinova v excelentní interpretaci klavíristy Františka Kratochvíla. Z pěveckého repertoáru to byla část z cyklu První touhy Jaroslava Křičky, na koncertech málo slýchaného, v suverénním podání Věry Bakalové. Z poezie zazněly verše Mikuláškovy, Skácelovy a Floriánovy recitované Tomášem Travěncem.

V druhé polovině, dramaturgicky odlišné a populárně zaměřené, vystoupili studenti 3. ročníku muzikálového herectví JAMU s melodiemi z muzikálů a populárních melodií druhé poloviny 20. století. Přes 40 posluchačů - pamětníků, vychutnalo Šlitrovu úpravu spirituálu ve výrazově prožitém podání Kataríny Mikulové a písně Bécaudovy v interpretaci Michala Kuči. Jako bonbónek na závěr zazněla Šlitrova Jazzová koleda v klavírním podání pedagožky JAMU Dady Klementové a koledy.

Slavnostní koncert uvozený projevem doc. Vladimíra Šaura a v první části průvodním slovem Marie Veselé nenechal posluchače na pochybách, že organizátoři koncertů z řad VNK, byť ve zralém věku, mají energie a to obzvláště posledně jmenovaná, na úrovni dvacetiletých, tedy právě tolik let, kolik slavil Výbor národní kultury.

(Převzato z časopisu Echo, ročník 23, číslo 1, ze dne 9. ledna 2014)

 

Fotografie z této akce můžete shlédnou ve  fotogalerii.